Zin in een lekkere, wrede fighter om tijdens de vredige kerstdagen te spelen? Misschien zit je te twijfelen over Ultimate Mortal Kombat, maar weet je nog niet zeker of hem wilt gaan halen. Lees dan snel verder en kom kijken wat wij er van vonden.
In 1995, het jaar dat Oostenrijk, Finland en Zweden tot de Europese Unie toetraden, Jacques Chirac president van Frankrijk werd en Sony de PlayStation op de markt bracht, kwam ontwikkelaar Midway met de derde Mortal Kombat game voor de dag. Mortal Kombat 3 verscheen op meerdere platforms, waaronder de Super Nintendo en de DOS computer. Later in dat jaar werd de fighter opnieuw uitgebracht onder de naam Ultimate Mortal Kombat 3. Ditmaal waren, na klachten van fans, enkele ontbrekende characters als Scorpion en Reptile alsnog toegevoegd aan het spel. Ook werd er iets gesleuteld aan de moves van bepaalde personages. Nu, twaalf jaar later, verschijnt Ultimate Mortal Kombat 3 samen met de mini-game Puzzle Kombat op de Nintendo DS. Nog steeds een geweldige fighter of toch een gedateerde game die je kerstdagen verprutst?
Omdat Ultimate Mortal Kombat verdeeld is in twee spellen (Ultimate Mortal Kombat 3 en Puzzle Kombat) zullen we deze allebei apart bespreken. We beginnen bij de hoofdgame, Ultimate Mortal Kombat 3. Zodra we de game hadden opgestart viel het direct op dat het hier een zwaar verouderd spel betrof. Waar is het introfilmpje, waarom vind je nergens het (wel bestaande) verhaal terug en wat moet je in hemelsnaam doen? Omdat Mortal Kombat een 2D fighter is, is het natuurlijk duidelijk dat je je tegenstander zo bruut mogelijk in elkaar moet slaan. Niemand vertelt je echter iets over de knoppen, dus word je de eerste 20 keer keihard ingemaakt. Op het bovenste scherm vind je wel enkele knoppencombinaties die speciale combo’s voorstellen. Na vele malen door de vijand te zijn verslagen, nadat je hem met slaan en schoppen hebt geprobeerd uit te roeien, kom je erachter dat de combo’s eigenlijk de enige handige moves in dit spel zijn. Er is dus maar één manier om de vijand te verslaan, namelijk door het indrukken van bepaalde knoppencombinaties. Fijn, het is dus net een dansspelletje!
Elke vechtpartij, waarvan je twee van de drie gevechten moet winnen, kan je beëindigen met een zogenaamde Fatality. Deze gewelddadige move ontketen je door bij de allerlaatste klap of trap een speciale knoppencombinatie in te drukken… in ieder geval als je duimen ondertussen nog niet zijn afgebroken. Vervolgens zie je één van de nog nauwelijks spectaculaire moorden die in de jaren ’90 voor veel opschudding zorgden. “Wauw, iemand valt in het lava…” of “Wauw, ik zie z’n pixelige ruggengraat…”
Ultimate Mortal Kombat 3 heeft maar liefst vier verschillende moeilijkheidsgraden. De makkelijkste moeilijkheidsgraad biedt echter genoeg ‘vertier’, want je wordt om de haverklap ingemaakt door een stuk of wat van de 22 verschillende personages (of de überlastige eindbazen). Gelukkig kan je oneindig lang blijven spelen, want als je dood bent kan je gewoon een nieuw personage kiezen en verder gaan. Er is geen andere singleplayer modus om in te knokken; geen losse gevechten waarin je zelf je tegenstander kan kiezen, maar alleen het standaard rijtje met tegenstanders komt voor je kiezen. Ultimate Mortal Kombat bevat wel een online modus, maar hier kom je nauwelijks verschillende tegenstanders tegen. De kans is groot dat je op een middagje online knokken tien keer wordt ingemaakt door dezelfde Mortal Kombat freak. Daarnaast hapert de online gameplay nogal eens, dus echt een leuke toevoeging is het niet. Mocht je vrienden bereid vinden om tegen je te vechten, dan kan je multiplayer eens gaan uitdiepen. Wij raden je aan om gewoon met je vriend zelf te gaan knokken, want met Ultimate Mortal Kombat is dit niet veel aan.
Dat Ultimate Mortal Kombat 3 gedateerd is zie je ook aan de graphics van het spel. Alle characters zijn namelijk gebaseerd op lelijke foto’s van een man of vrouw in een pakje. Sommige characters zien er zelfs hetzelfde uit, maar dan in een andere kleur. Ook valt op dat één van de menu’s, die soms werken met het touch-screen, nog een knopje bevat die niet functioneel is in de DS versie van de game. Waar zaten de developers met hun hoofd toen ze deze game maakten? Ook het geluid van het spel is oud en vervelend. Sommige fighters kreunen per gevecht wel 50 keer hetzelfde. Als je je ogen dicht doet, lijkt het net een slechte pornofilm.
Je hebt het vast alweer door: van Ultimate Mortal Kombat 3 is niet te genieten. Mensen die de afgelopen twaalf jaar de Noordpool hebben verkend, kunnen misschien nog plezier beleven aan dit spelletje, maar voor de normale gamer is dit niet meer dan een zwaar verouderde fighter die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Grafisch prut, qua geluid irritant en de gameplay lijkt wel op Britney’s Dance Beat voor de GBA. Helaas!
Voordat we Ultimate Mortal Kombat helemaal afschrijven kijken we nog even naar de tweede game die het spel omvat; Puzzle Kombat. Deze mini-game, bekend van Mortal Kombat: Deception (2004), trekt het spel net weg bij de onvoldoende veroorzaakt door Ultimate Mortal Kombat 3. Puzzle Kombat lijkt wel wat op Tetris of al die andere puzzelspelletjes met vallende blokjes. Ditmaal vallen er twee blokjes aan elkaar naar beneden en is het de bedoeling om zoveel mogelijk blokjes van dezelfde kleur (groen, blauw, rood of geel) aan elkaar te leggen. Door hier later een soort bommetje van dezelfde kleur op te gooien verdwijnen alle blokjes van die kleur en komt er een aantal blokjes bij de tegenstander bij. Op het bovenste scherm zie je jouw gekozen personage vechten (in mooi 3D) met de tegenstander. Dit is slechts ter illustratie; het gevecht heeft geen invloed op jouw puzzelgame. Wel heeft elk personage een speciale move tot zijn beschikking die uitgevoerd kan worden zodra een bepaald metertje gevuld is. Puzzle Kombat is een leuke puzzelgame die de speler zeker wel weet te vermaken. Ook kan deze mini-game online gespeeld worden… maar dan moeten er wel tegenstanders zijn. Tot op heden is het ons namelijk niet gelukt een tegenstander op het wereldwijde web te vinden. Je moet echter wel begrijpen dat Puzzle Kombat niet meer dan een mini-game is die na een tijdje ook weer gaat vervelen.
Ultimate Mortal Kombat zou een zeer slechte Nintendo DS game zijn als de mini-game Puzzle Kombat niet inbegrepen was. De hoofdgame, Ultimate Mortal Kombat 3, heeft de tand des tijds duidelijk niet doorstaan en is niet meer dan een verouderde DOS-game. Puzzle Kombat is een aardige toevoeging die er voor zorgt dat wij deze game net geen onvoldoende geven. Desondanks is Ultimate Mortal Kombat geen aanrader, behalve voor de mensen die in de jaren ’90 zijn gaan slapen en nu toevallig wakker worden.
- Graphics:
- Gameplay:
- Replay:
- Sound:
55/100
Een geweldige game… voor mensen die de afgelopen 12 jaar onder een steen hebben geleefd!