Over de Nintendo DS

Eind 2003 kwam Nintendo met het feit dat ze bezig zouden zijn met nieuw soort console. Het zou een spelcomputer worden die anders zou zijn dan alle andere concepten. De ‘Nintendo X’, zoals hij in Nederland en België genoemd werd, was een spelcomputer vol mysteriën. Velen gokten op een draagbare GameCube of een nieuwe Virtual Boy, Nintendo’s geflopte VR-bril. Het moest een prachtconsole worden met geweldige mogelijkheden.

Toen Nintendo op 21 januari 2004 bekend maakte dat het geheim van de Nintendo X, vanaf toen de Nintendo DS, twee schermen zouden zijn keek iedereen van verbazing. Twee schermen? Wat kan je daar dan mee? Nintendo gaf als argument een voetbalspel. Op het ene scherm zag je de actie van boven en op het andere scherm zag je de voetballer die gebruikt wordt van achter. Toen dit verteld werd had eigenlijk niemand meer vertrouwen in het geheime concept achter de Nintendo DS. We zouden moeten wachten tot de E3 in mei 2004 om de Nintendo DS in volle glorie te aanschouwen. En het was het wachten zeker waard. Het concept van de twee schermen was niet beperkt gebleven tot een extra plattegrond, maar het onderste scherm was een touch-screen. De games die Nintendo liet zien, zoals Super Mario 64 DS en Metroid Prime: Hunters, waren que graphics werkelijk verbluffend.

Maar het draaide niet om de graphics, het was dat ene scherm dat zo speciaal was. Met dat ene scherm kan je spellen op een leukere manier spelen en de precisie in de spellen neemt ook nog eens enorm toe. Nintendo’s ‘Regie’ Fils-Aime bracht op de E3 met een leuke spreuk een leuk extraatje: ‘It’s no only online, it’s no-line’. Dit houdt in de Nintendo DS beschikt over draadloos internet. Ook beschikt hij over een ingeboouwde microfoon, de schijfjes kunnen een tot 1 Gbit (128 MB) opslaan en de Nintendo kan Game Boy Advance-spellen afspelen. De mogelijkheden van de Nintendo DS leken eindeloos.

Op de E3 was er eigenlijk maar één aanmerking op de Nintendo DS, hij oogde niet fijn. Op 28 juli 2004 werd hier verandering in gebracht. Nintendo kwam met een nieuw model op de proppen en de gamers leken helemaal tevreden. En alsof een nieuw design nog niet genoeg was om de gamers tevreden te maken maakte Nintendo ook nog eens de prijzen bekend; $150 voor de Nintendo DS zelf en $30 voor de spellen. Ook werd bekend dat een demo van Metroid Prime: Hunters en een ingebouw chatprogramma (PictoChat) bij de Nintendo DS geleverd zouden worden.

Tot nu toe lijkt alles hartstikke mooi, maar natuurlijk willen we de Nintendo DS bespelen. Dit kan, want vanaf 21 november ligt de Nintendo DS in de Amerikaanse winkels en op 2 december kunnen de Japanners met het ’twee-schermige monster’ spelen. Hoe lang de Europeanen moeten wachten is nog onbekend. Voor de mensen die niet langer kunnen wachten is er hoop: de Nintendo DS wordt regio-vrij qua software, het draadloos internet protocol is in alle delen van de wereld hetzelfde en de accu is op te laden met een gewone Game Boy Advance SP adapter.