Kenmerken Nintendo DS

Graphics en geluid

 

De graphics op het ene scherm van de Nintendo DS zijn ongeveer hetzelfde als van de Nintendo 64, maar dan iets beter. Omdat het scherm niet zo groot is als een televisie zullen de beelden lekker scherp zijn. Het andere scherm zal graphics vertonen die te vergelijken zijn met de Game Boy Advance, hier komt dus een mooi landkaartje of een paar simpele dingetjes die je met je vinger of met het pennetje kan besturen. De schermen kunnen met elkaar verwisseld worden, zo kan je boven of onder een kaartje krijgen. Het geluid van de Nintendo DS is ook te vergelijken met het geluid van de Nintendo 64; zuiver toontjes die voldoen aan de eisen. Omdat de Nintendo DS twee boxen heeft zal het geluid in stereo zijn.

Touch-screen

Zoals gezegd is het touch-screen het geheime wapen van de Nintendo DS, de spellen hoeven niet super mooi te zijn, maar ze moeten leuk te spelen zijn. Dankzij het touch-screen krijgt elk spel zijn eigen besturing. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Wario Ware DS, in dat spel is het de bedoeling heel snel allemaal melige opdrachtjes uit te voeren. Een WC-rol afrollen kan nu door met je vinger een paar keer over de WC-rol te strijken en groentes hakken gebeurt voortaan met de stylus. Ook Metroid Prime: Hunters haalt zeer veel uit het touch-screen, het vervangt namelijk de D-pad. Omdat het touch-screen zo nauwkeurig is zijn functies zoals auto-lock niet meer nodig. Ook met de linkshandige mensen wordt rekening gehouden, door een simpel menutje wordt de besturing omgedraaid en zo kan iedereen spelen op de Nintendo DS.

Microfoon

Misschien is het niet het eerste dat je zou verwachten bij een handheld, maar de Nintendo DS heeft een ingebouwde microfoon voor dingen zoals spraakherkenning en voice-chat. Denk je eens in dat je voortaan je Pokémon kan besturen door alleen maar iets te zeggen.

Besturing

Naast het touch-screen heeft de Nintendo DS ook een D-pad (beter bekend als het ‘kruisje’), A, B, X, Y, L, R, Start en Select. Dit lijken veel knoppen, maar het zijn er evenveel als op de controller van een Super Nintendo. Op die controller zitten bij je wijsvingers de L en R en bij je rechter-duim zitten de A, B, X en Y in een ruit-vorm. De start en select knoppen zitten bij de Nintendo DS boven de A, B, X en Y. Samen met het touch-screen is het voor zo’n klein apparaatje meer dan voldoende voor de besturing velerlei spellen.

Accu

Net als de Game Boy Advance SP bevat de Nintendo DS een accu. Volgens de laatste geruchten kan je 8 à 10 spelen met verlicht scherm en doe je 4 uur over het opladen van de accu. Dit is ongeveer te vergelijken met de accu-specificaties van de GBA SP. Dit is ook niet zo raar, want het is mogelijk om de Nintendo DS op te laden met een oplader van de GBA SP. Leuk voor de mensen die de Nintendo DS gaan importeren.

Conclusie

Dankzij de zeer originele functies zoals het touch-screen en de microfoon lijkt de Nintendo DS te gaan worden waar hij voor gemaakt is; mensen op een gehele nieuwe manier entertainen. Het lijkt op de perfecte handheld voor zowel de beginnende als de diehard gamers. Helaas kunnen wij nog niet direct genieten van de twee schermen; op 21 november komt de Nintendo DS in Amerika in de winkels en op 2 december is Japan aan de beurt. Wanneer Europa aan de beurt is is nog onbekend.